Header

Followers

Saturday, October 22, 2011

Visual Halusinate or Gangguan (mana satu)

Entry kali nie nk cerita skit pengalaman masa duduk di bahagian Unit Psikiatrik baru2 nie.... (practikel sja)... Di sbbkan aku nie bakal seorang terapis... so kebykkan byk bersama pesakit yg mempunyai masalah mental yang akn di "interview".. buat penilaian pada pesakit melalui pemerhatian... 


So ada la pengalaman yang aku sndiri dlm sedar x sedar... interview la seorng pesakit nie... di diagnos mempunyai schizo dan ada halusinasi penglihatan dan pendengaran.... semasa ngah menemu ramah pesakit 2... selalu di ganggu dgn maslah pesakit... bila di tnya dia akn ckp merepek2... dan kdng2 dia akn bca 1 ayat yg bunyi mcm ayat al- quran tpi pelik.... bila aku tnya... dia akn jwb... 2 untk halau hantu...


So di sbbkan aku nie kdng2 peka pada hal2 sebegini... aku pn tutup temu ramah aku yang spatutnya aku buat dan melencong ke topik lain untk nk thu lebih lanjut.... masa aku tnya :


Aku : "en. nmpk x hantu 2??"
Pt : "2 ada kt penjuru 2"


ngn yakin aku memandang tempat yg di tunjukkan 2... tpi xnmpk apa2... 


Aku : " xdak sapa2 pn kt situ"
Pt : " dia dh beredar"
Aku : " mcm mna rupa dia"
Pt : " mcm hantu la"
Aku : " dia ckp apa ngn en.??"
Pt : "dia x brckp.. tpi slalu ada... nk x ayat untk nmpk hantu??"
Aku : "bleh saya tau ayat 2??"
Pt : "#$#@%^^&%#"


Aku xpaham n xdpt nk tangkap ayat 2.... sbb aku xthu nk sebut.... so aku pn buat sedar kan pesakit untk ignore halusinasi yang dia nmpk.... Tpi apa yg aku dpt... pesakit memberitahu dia slalu x dpt tdr mlm sbb selalu di ganggu... n tetiba masa dia bgtow... dgn sekaligus aku ternmpk kelibat yg laju melalui seblah tmpat aku duduk dan aku pn terdiam... 


Pt: "en. perasan x dia lalu tdi??"
Aku : " Perasaan en. saja kot" (aku ignore kan bnda 2)....
Pt : "Saya nk balik boleh x ckgu??" ( pesakit slalu memanggil terapis mcm aku nie dgn panggilan ckgu )
Aku : "nnti kita tnya doktor dlu k??.. skang nie jom kita buat aktiviti dlu"


Semasa aku bawak pesakit masuk ke bilik aktiviti... aku melalui ruang laluan 2... aku menangkap 1 bunyi yg berdensing sngt2 n telinga aku trasa panas.... then aku pn membca ayat untk melindungi diri ( selalu nya bca 3 qul dn al - fathihah )... apa yg aku perhatikan... sush nk mengatakan yang pesakit di ganggu atau beliau memang mempunyai halusinasi... sbb jika terlampau stress... otak kita akn mewujudkan sesuatu imaginasi apa yg slalu sngt kita pikir.... tp xdpt di sangkal jgk sbb aku sndri perasaan yang makhluk 2 ada di sekeliling pesakit.... sblum masukkan pesakit ke dlm ward... aku just membaca al - fathihah untk di sedekah kn kepada org yg meninggl dn di simpan di bilik mayat yg berhampiran dgn pejabat tempat aku ada...... 



Keluar Malam

Mlm nie berjaya jugak mencari kelapangan waktu untuk update entry kt blog aku yg dh lama aku tinggal di sbbkan bz memanjang.... Alhamdulillah... ada mood nk update nie.... so mlm nie aku cerita kn pengalaman aku masa aku kuar untuk practikel..... Nk di ceritakan masa time practikel 2.... yela kn.. msti la bawak kereta sbb senang untk aku ke sana ke mari.... 


Nak2 plak org yg tersyg tempat yg sama practikel... tpi rumh sewa dia dan kwn2 dia n aku jauh skit... mkn masa dlm 30 minit jgk la... n dorng dok area2 yang kg skit... yg 2 xkisah la... jadi aku nie yg dh sememang nya familiar dgn tempat yg aku g practikel pn bawak la dorng jln2... bleh di katakan abih je keja ptng bwk dorng pgi mkn apa smua.... smpai la mlm... mlm plak bila dh hantar dorng blik... turn aku la memandu sorng2....


Dh jdi perkara biasa sebnarnya klu lalu jln kubur.. sbb jln kuar dri rumh sewa dorng 2 memang sblum keluar simpang akan berenti di seblah kubur.... nk kta aku tkut dok sorng2 kt kwsan kubur... xla sngt sbb slalu aku wt xthu ja.... tpi ini lah yg di katakan anugerah pancaindra ke 6... walaupn berenti x smpai 5 minit... dh akn ada yg kelibat2 merayau2 nk mengusik.... tpi Alhamdulillah... masa first time berenti kt situ xde yg tersesat masuk dlm kereta.... 


Tpi bila dh selalu aku lalu situ.... satu hari nie.... aku blik dlm keadaan sehari suntuk aku memandu kereta... bila selesai antar dorng blik... aku bkn bergegas la nk balik rumh untk mandi... bdan pn dh letih... so masa nk keluar simpang... tetiba kaki terlepas "clutch" n kereta plak terhenti... so aku pn start la blik engine then masuk gear 1 terus kuar dri simpang.... masa aku ngah pandang cermin pandang belkang... tetiba nmpk kelibat duduk di seat belkang... 


Waktu 2 plak kereta xdak di ats jln... terkejut aku then terbelok aku ke tgh jln... n nak xnak aku pn bawak la dia pusing dlu 1 pekan.... sambil pusing2 2 aku cuba untk "interview" kelibat yg ada di ats kereta aku tpi aku sndri xpaham apa yg dia ckp... so sambil memandu aku pn pagar kn diri aku dgn 3 qul dan sepanjang aku nk balik... aku bca al- fathihah x putus.... trus aku ambik keputusan untk pgi kuar minum dgn kwn... Alhamdulillah masa aku nk kuar kereta... aku perasan yg kelibat 2 dgn pantas trus keluar n entah ke mana..... 


So moral di sni.... klu yg slalu kuar mlm... amalkan semasa balik ke rumh jgn trus pulang.... atau terus masuk ke rumah... sbb slalu tetamu yg x di jemput akn ikut.... yg penting semasa pulang... bca sesuatu untk menghindarkan anasir2 mcm nie.... Insyllah... xkan ada gangguan..... 


Gambar hiasan

Saturday, September 17, 2011

Silat Tidak Berguru

Masa ngah2 bca artikel dlm internet nie... bnyk aku bca tentang silat yg xperlukan guru untuk berlajar.... just bca sepotong ayat... pas2 "guru" sndri akn masuk dlm bdan n dh bleh bersilat tanpa langkah sumbang.... tpi bila di kaji blik.... ayat2 yg di gunakan smua nya berasaskan seru khadam atau pn makhluk halus.... itu yg menjadi kemusyikalan... bukan untk menidakkan dan pada pendapat aku... bukan kah sesuatu ilmu bela diri lebih elok berguru tanpa di seru... 


Pada pendapat aku.... hal2 mcm nie.. dh terpesong bgi aku... n klu nk di ikutkan pahlawan melayu dlu pn... Hang Tuah juga ada guru dia sndri... Adiputra... Memang di dlm silat ada beljar tentang ilmu kebatinan... tpi itu ats perguruan masing2.... dlm silat juga ada pertua2 yg perlu di ikut dan senaman untuk meningkatkan stamina pengamal seni bela diri ni.... jika org yg x penh beljr silat... dan terus memasukkan guru di dalam bdan nya untk bersilat... bgi aku... stamina xkn ckup untk di pinjamkan bdan pengamal seni bela diri yg tiada guru.... Sama lah dgn org yg kne rasuk... slpas di rasuk... bdan akan menjadi lemah... apakah 2 berbaloi pada diri sndri yang sudah pn terpesong dri asa silat... silat di ajar pada zaman dlu bukan saja untk kemahiran membela diri... tpi untk menyihatkan tubuh badan... 


Mungkin dalam zaman yg moden nie.. ramai yg rasa bnda nie adalah kuno... tpi dlm realiti kehidupan... rmai yg mengambil jln mudah mcm nie... ats alasan tiada masa, mlas nk bljr lama2.... apa yg aku thu... ilmu silat x berguru nie slalu nye di beri sepotong ayat, atau pn dengan memakai sebentuk cincin dan di bca sesuatu dan di niat kan.... inilah yang menyumbang kepada aktiviti yg kurang sihat... sbb mula2 berlajar silat xberguru dan akn di manipulasikan oleh khadam yg memasuki tubuh seseorang itu..... 


Harap kwn2 jauhi lah diri dari hal2 mcm nie.. kerna.. rugi jika kita berkawan baik dgn makhluk2 halus... sbb mereka lebih bijak memutar belit dan pandai menyesatkan cucu cicit adam..... 




Saturday, August 20, 2011

Majlis Berbuka Puasa....

Firstly nk ucapkan Selamat Berpuasa kepada follower blog aku dan sesiapa yg slalu masuk blog nie n bca pengalaman "menarik" aku..... hehehehehe


Dh lama x update blog.... bukan sbb xdak cerita bru... tpi xberkesempatan akibat dri assigment dan projek yg makin bertimbun.... dan juga skang nie plak bulan puasa.... Ada ka cerita2 yg menakutkan dalm bulan puasa nie?? bkn syaitan kena ikat ke??? dlu aku pn dh di mind set kn mcm 2... klu syaitan kna ikat... hantu pn msti xda kn.... Aku pnah tnya ustaz kt skolh aku dlu... sbnrnya hantu ada x dlm bulan puasa?? dan apa yg di terang kan pada aku... kata nya syaitan dan iblis di ikat.... tpi roh tidak di ikat.... aku memang x percaya awal2 nya... mybe ustaz nk sedap kn aku ngn kawan2 supaya anak2 skang nie tidak berhati penakut dgn benda2 nie....


Tpi aku ada pengalaman masa bulan puasa.... tapi pengalaman 2 dh lama aku pn ingt2 lupa..... tpi dlm minggu ini... berlaku sesuatu yg aku rasa kan aman di dalam bulan puasa ini... tpi rupa2nya tidak..... ada benar nya kata2 ustaz aku sbb apa yg aku rasa lain... 


Dlm beberapa hari lpas aku ada berbuka puasa di kolej bersama dgn program aku.... aku salah seorang ahli jawatankuasa penganjur majlis berbuka dan aku di tugas untuk setting tempat untk terawih dan juga pantau aktiviti memasak moreh.... apabila selesai smua nya.... siap sembahyang terawih.... n mkn moreh... jadi tinggalkan kwn2 yg lain untk membasuh pinggan dan bekas2 moreh..... biasa la.. bila dh tinggal kitorang.... smua nya bergambar.... n bila dh seronok gelak smpai x ingt dunia.... tpi bkn niat yg xelok... just dh jmpa kwn2... mcm 2 la jadi nya.... ada yg mengusik dgn replika tengkorak yg ada kt dlm 1 bilik... 


Masa aku nk pastikan pintu dh di kunci blom dlm satu bilik kt kolej n tutup lampu.... aku rasa "SER" ( memang dh lama aku x rasa cm2... SER = bulu roma menegak dgn tiba2 pada satu bahgian tubuh badan n sejuk di sekeliling tempat kita berdiri)..... tpi masa 2 memang dh nmpk kelibat org kt tepi cermin..... tpi dlm keadaan yg tidak menakutkan..... n aku pn pindah ke bilk sebelah untk menolong mengemas..... masa kuar untk buang sampah.... bru aku perasan yg "org" tdi 2 dok di seblah tong sampah dgn keadaan muka yg terpingga2... n aku dpt cam yg dia bkn dri kalangan kwn2 aku.... dan hanya berdiam saja sambil mata memandang2 ke ats..... 


Tpi aku lbih suka buat xtaw dri aku terjebak dlm hal2 mcm nie..... jadi masa kitorang kunci bilik yg last kitorang guna... kwn2 lelaki bergura2 berlari2 kedepan yg tinggal kwn2 perempuan..... jadi aku ambik keputusan untk jln di belakang sekali sbb aku perasan yg "org" tdi 2 mengikut kitorang untk turun ke aras 1 ( kitorang dri aras 4) mungkin tertarik dgn bising2 dan keseronokkan kwn2 aku.... tpi "org" 2 xmenggangu... n alhamdulillah... dia menjelma dalam keadaan yg elok dan tidak menakutkan... mungkin ada sejarah di situ yg aku pn xtaw..... 


Bila smpai di tangga aras 1.... aku terus membaca 3 qul dan menderma kn Al- Fathihah kepada nya.... akhir nya "org" tu berenti di bawah tangga dan hanya melihat dri jauh.... dgn keadaan sayu... aku dapat rasa kn "org" 2 sedang bermain perasaan.... Alhamdulillah... tidak semudah itu untk aku jatuh dlm keadaan sayu dan aku hanya berightifar sepanjang masuk dlm kereta...... 



Sunday, July 17, 2011

Suka Berguraw Kasar

Pengalaman nie baru ja berlaku..... sbb aku slalu mlm2 tdr lambt.... tpi di sbbkan skang musim demam.... jdi dh mula tdr awal..... di tambah plak dgn roomate aku yg slalu blik rumh setiap hujung minggu..... jdi slalu aku keseorangan tdr kt bilik.... bila dh sorng2 nie aku boring... jdi merayau2 la aku g bilik org nie.... g dok kt tempat sidai bju sorng2... ( aku bsuh baju )..... dok kt pantri lepak2 tgk luar tingkap.... mybe sbb 2 kdng2 terserempak "tetamu" ikut masuk bilik.... so bila nk tdr...


Jadi slalu aku nie masa nk tdr nk kta kna kacaw.... xda la slalu sngt.... so masa aku dh tutup smua lampu siap2 nk tdr.... apa bila dh siap smua.... aku terperasan yg kipas berpusing dgn kuat smpai berbunyi kipas 2 mcm nk tercabut..... memang trasa something yg x di undang ada di dalm bilik... tpi di sbb kan mata yg sudh pn di mintk untk di rehatkan.... jadi aku pn terus berbaring di ats katil... masa berbaring 2 dh x pikir apa2... n terus aku pejam kn mata untk tdr......


xsempat untk bermimpi.... dlm sedar x sedar dgn secara tiba2... aku terasa ada orang sedang menghembus nafas tepat di muka aku dgn kuat..... dan trasa kaki dan leher di cakar2 sperti anak ayam menguis di atas tanah.... di sbbkan itu aku terus tersedar n terus aku bgun duduk di ats katil.... dgn dlm keadaan yg gelap di dalam bilik... aku capai handphone dan terus suluh di kaki tempat yg di cakar untk memeriksa samada aku bermimpi atau dlm keadaan realiti...... 


Selpas di periksa... tiada apa2 pn kt kaki aku... jadi aku pn menarik selimut, dan terus membaca 3 Qul dn di sapukan terus di seluruh bdan untk mengelakkan di ganggu semula.... jadi aku pn menyelimut separuh badan dan terus cuba memejam mata semula akibat mengantok sngt2... sambil memejam mata aku pn membaca bismillah sebyk 21 kali..... Tetpi xsempat abis aku bca n xsempat aku nk bermimpi.....


Trasa di tiup2 di tepi telinga dan xsampai beberapa minit..... telinga aku berdensing sperti speaker rosak yg kuat bunyi nya...... menyebabkan aku sakit hati dgn gangguan 2... aku terus bgun dn mengeluarkan kata2 yg aku ras mybe menyakitkan ati "tetamu" aku..... menyebabkan dalam kegelapan yg aku sndri pn xnmpk.... trdgr seperti orag menendang almari bju dgn kuat.... 


Aku pn terus terdiam n terus menarik selimut semula untk tdr... di sbbkan terkejut dgn perbuatan "tetamu" aku... terus aku membaca al - fathihah sebyk 7 kli untk menenangkan diri aku.... dan selpas selesai bca aku terus tertdr sehingga pgi... dan masa aku bgun pgi.... aku bukak lampu... terkejut la jgk sbb botol2 di dalm bilik jatuh dri meja... dan berkemas la aku pgi 2 mengutip balik botol2 yg jatuh..... 


mybe "tetamu" aku ajak bermain ngn dia tpi sbbkan aku telah "sound" die dgn kasar... menybabkan dia sakit ati n terus pgi kot.... hehehehe.... 




Tuesday, July 12, 2011

Pandai Berposing

Pengalaman nie berlaku masa aku slalu lepak2 mlm2.... memenuhkan aktiviti mlm aku kt kg..... masa 2 aku ingt lgi aku slalu lepak tepi sungai kt tepi umh atok aku... memang dh di letak kn lampu kt situ untk mlm2 kitorang adik beradik sepupu2 lepak sembang2 situ... aku sbnarnya pn x pasti apakah bnda 2... tpi memang aku kdng2 jdi fobia jgk la klu mlm2 terpandang pokok kelapa yg melekung ke arah sungai....


Di sebbkan kt kawasan sungai 2 ada pokok kelapa... then kawasan kt pokok kelapa 2 gelap x dak lampu.... awal2 aku ingtkan daun kelapa yg dh mati jatuh tersandar kt pokok.... sbb terlampau curious time 2.... ( di sbbkan rabun jauh ) aku pn dekat kn skit kt kawasan 2.... masa 2 xterlintas langsung bnda2 cm2... sbb kepala aku dok teringatkan masa bdk2 dok mcm explore race kt kg.... tarik upih.... bila dh dekat nmpk lain mcm ja... xnmpk mcm upih kelapa....


Apa yg aku lihat.... daun2 kelapa yg berjurai 2 sbnrnya bkn nya daun... tpi seperti rambut perempuan yg lurus ja.... pnjang smpai hujung rambut 2 ada dlm air sungai..... n apa bila dh smpai dekat bru aku perasan yg "bnda" 2 sedang posing cantik je depan aku... posisi dia mengikut pokok kelapa yg condong.... apa motif pn aku x pasti.... tpi kt kawasan 2 nk kata "keras" aku pn x sure sbb tempat 2 dri kecik smpai skang jdi tempat aku n sedara lain bermain.... jdi mungkin dia just lalu or memang tempat dia kt situ.... aku pn x pasti...


Kdng2 aku nie nk jgk ambik pengalaman untk berdialog ngn "bnda2" cmnie... tpi yela... ilmu x ckup di dada xbleh la di duga... sbb tkut apa2 terjadi.... sbb 2 aku lebih suka wt xtaw n bila org tnya aku just senyum n slalu xkn bgtow masa kejadian 2 berlaku.... melainkan akan mendatangkan mudarat je.... sebnarnya apa motif  dia posing condong cm2 pn aku xsure... sbb yg aku taw.... keesokan mlm 2... aku lepak situ... aku tetap nmpk dia dok kt pokok kelapa 2 smpai la ada 1 mlm....


Dia berdiri kt balik pokok kelapa 2 n aku dgr suara menangis sayu.... mlm 2 jgk aku rsa sndri rsa sedih xberpunca.... ini la di katakan gelombang... nnti aku cerita kn pasal gelombang plak..... berbalik pada pengalaman aku tdi.... mlm yg aku tgk dia berdiri kt belakang pokok 2... aku sndri x sure knapa... di sbb kan aku nie x pndai la sngt nk berdialog n aku pn dh xdekatkan diri kt pokok 2... aku just bleh bgtow abg sppu aku yg ada "bnda" kt pokok kelapa 2... ( dia slalu nya xkn lari cuma dia akan ckp.. pikir logik sain ja.. hahaha) selalu dia xkn ckp cm2... bkn apa... memang dia akn deny bnda2 cmnie... n aku sndri taw dia jgk nmpk apa yg aku nmpk... cuma bgi dia.. dia lebih suka x ambik taw....


bila ilmu kurang di dada.... aku memang xkn cri punca kenapa "benda" 2 muncul dlm beberapa mlm n lepas dri "bnda" 2 bediri belakang pokok.... mlm2 seterus nya dia dh xda kt situ.... n aku bkn la nk mencari2 "bnda" 2 sbb aku thu... klu roh yg baik.. dia xkn menjelma dlm keadaan yg xelok... n aku thu kdng2 smua 2 permainan syaitan... syaitan slalu ada di mana2 untk menyesatkan ank cucu cicit Adam.... jdi pengalaman yg aku cerita kan ini untk menginggtkan blik diri aku n org lain pasal2 bnda ghaib... jgn mudah percaya n terpedaya ngn permainan syaitan....


Friday, July 8, 2011

Bau Bangkai or Bau Bunga

Penah ada pengalaman terbau sesuatu yg pelik.... mcm bau bangkai or busuk yg amat meloya kn??? bkn kt tempat sepatutnya....  tpi kt tempat yg xlogik untk berbau hal2 mcm 2..... mungkin ada pendapat yg mengatakan.... jika sesuatu yg menghampiri kita yg bau sekeliling busuk @ x menyenangkan.... Yg dtng 2 dgn niat yg tidak elok.... n jika yg dtng dgn bau yg wangi2 seperti bau bunga.... niat nya elok..... 


tpi klu ikut pengalaman aku.... kdng2 mcm xdak beza antra yg dtng dlm keadaan bau yg x menyenangkan or dtng ngn bau yg wangi2.... sbb sesetgh dtng ada yg berbau sperti bangkai yg dh lama.... kejap ada kejap ilang.... kdng2 smpai berhari2.... n klu yg wangi2 pn kdng2 tgh2 mlm tgh tdr... bila bgun semerbak ja bau wangi.... toleh2 dh ada tetamu yg x di undang... 


Kadang perkara2 cmnie kita xbleh nk asume ikut pada deria bau berkaitan dgn niat "bnda2" 2..... apa yg dtng 2 smua nya izin dri Maha Pencipta.... N apa yg bleh di kongsi di sini.... jika ada terjadi sesuatu.... anggap itu hanyalah ujian dri Nya.... sbb tiada perkara yg berlaku tanpa kehendak Nya..... kdng2 bau yg kita bau x smsti nya dtng dari "bnda2" 2 sbb kita dri kecik di mind set kn mcm klu bau nie... msti ada something dekat2 area 2.... padahal kemungkinan angin yg bertiup bawak bau sampah or something.... atau bau2 dri pokok2 bunga yg ada di tempat yg kita ada... 


Jgn kita fikir kan tentang bnda2 nie sbb kdng2 jika awal2 kita dh pikir mcm 2.... itu yg akn terjadi btol... sbb syaitan slalu ada bersama anak cucu cicit adam untk menyesatkan kita.... jadi pikir yg simple2 n yg xketerlaluan sudh la.... yg bleh tercapai akal.... supaya kita terpesong akidah.... insyallah....


Lintasan Kelibat Kucing

Selamat Mlm smua..... rasa dh bpa lma x update cita bru kn... bukan x dak cita bru.... tpi sbb kn bz ngn tanggungjawab yg ada... 2 yg xdak update dri aku..... so ini nk cita pengalaman 4 ari slpas aku masuk kelas... Mybe di sbb kn berada dlm keletihan mnguruskan majlis yg berlangsung semasa naik klass.... jdi nk kta halusinasi... xmungkin sbb aku masih waras... ( Alhamdulillah mintak di jauh kn la... )......


So slalu kt lam klass mcm biasa la.... dok lepak2... msa 2 klass ada lecturer.... fokus punya fokus..... terpandang la aku kelibat lintasan kucing hitam kt bawah meja aku masa 2...... mula2 sekali... aku memang wt xtaw.... tpi pelik jgk aku masa 2 sbb ada baw yg x menyenangkan..... nk kta busuk... bleh la jgk mcm bangkai..... tpi sbb dh terganggu aku di buat nya... aku pn pandang la bawah meja lama2 skit..... 


Bleh kta dlm 2 - 3 minit jgk la... bnda 2 dok main lintas2 kt bawah meja2.... aku just wt bodo je la... yg mampu aku wt.. sbb dok pikir law binatang2 nie xthu la sama ada apaka bnda nya 2.... so just wt bodo jela... sbb xmendtngkan mudarat pada aku...... so just aku bca 3 qul sbgai pedinding diri..... mungkin dh jdi kebiasan aku akn jdi senyap.... x brcakap ngn org... bkn sbb aku histeria or apa... cuma... ntah... terkejut kot.... 


cita kali nie pendek ja pn sbb bnda nie jadi sekjap ja n aku mlas nk mencari punca.... so aku just go on je klass yg sedang berlangsung masa 2.... hehehe... 


Monday, June 27, 2011

Singgah Di Tingkap bilik.....

Pengalaman nie aku dpt masa lpas abih final exam.... biasa la time 2 kn dh free2 sngt... so apa lgi... slalu sngt la lepak bilik membr... untk main game.. tgk movie (slalu cita seram gak nie... tpi slalunya aku ja yg tgk... membr terus tdr... teruk btol)....... Jadi slalu nya kitorang nie ada perangai yg sma... biasa la membr2 rapat.... SELALU SANGAT MLM2 XSUKA TUTUP LANGSIR N TINGKAP..... bior je ternganga luas2....


Memang la xda apa2... but slalu jgk org tua2 ckp x elok sbb kdng nyamuk ka.... or seranga masuk jdi dpt la sakit.... so di sbbkan mlm itu di umpan dgn angin yg baik punya..... biar la tingkap ternganga luas.... at least biar la tertutup skit kn ye x??? nie siap kapal terbang leh masuk lgi ( berguraw )...... memang slalu nya klu dh sedap... msti ada something... ( ini la yg slalu nya di katakan org percaya bnda2 karut )...... hahahaha..


Tpi memang x dpt nk di pikir oleh logik akal... sbb sblum nk tdr 2.... mcm biasa la... slalu member2 akn ckp nk kna ambik suppliment... <--- mknan tambahan konon nye...... masak meggi la apa lgi... masa tgh basuh periuk di tempat basuh bju <--- xelok wt cm2 sbb sepatutnya basuh kt pantri... hahahaha.... jadi masa tgh nk membasuh 2.... aku tertangkap la 1 bunyian menyalak si anjing.... kuat... seperti takutkan sesuatu... aku pn mcm.... ( memang selalu mlm2 anjing dok menyalak...) tpi kali nie mcm sayu ja....


Bila dh tgk seorang dh terlentang tidur ats katil (dlm bilik 2 termasuk aku 3 org )..... jdi aku pn ambik la bantal untk baring2 kt bawah... (sbb katil ada 2... aku just menumpang ja....) baring2 sambil tgk sorng g main game... kwn aku yg ngah main game pn tarik la laptop trun ke bawah kt lantai... kata nya dia pn nk lepak tdr ngn aku kt bawah... jdi di sebb kn membr aku nk join.....


Aku plak tdr menghadap tingkap yg ternganga luas 2.... (nasib la aras 4 )...... so sblum nk tdr 2 aku terdgr suara yg sayu sngt2.... aku xthu menangis ke, mengilai ke.... yg pasti... sayu sngt suara 2.... tpi di sbb kan mata nie di minta untk di rehat kn... aku just ignore ja... dlm kol 2 cm2 la aku ingt kitorang dh berbaring bersedia untk tdr..... yg aku pasti kol 4.23 minit pagi.... aku terjaga sbb kn kesejukan yg amat sngt... (sbb aku terbgun ada msg.. jdi secara automatik aku tgk jam kt enset aku 2.)....


Secara x sengaja aku yg dlm kesejukan telah tertegur something yg ada di tingkap 2... di sebbkan secara mamun <---- separa sedar....... Jadi bila beliau menoleh ke arah aku.... dri sedar terus mata aku terpaku pada tingkap yg dlm bilik 2 bkn kami bertiga... tpi sudh pn jdi ke 4..... Masyallah..... aku memang tersilap mlm 2 sbb mulut xcontrol sbb tersalah tegur.... (lgi pn masih mamun2 bgun tdr).....


tpi syukur la sbb bila dia menoleh tgk aku... terus seperti byng2 ghaib keluar dri bilik... aku pn tnggu la dlm 2 -3 minit apabila btul2 beliau sudh pn kuar dri bilik.... aku bgun dn terus menutup tingkap sambil 2 membaca 3 qul untk pelindung diri dn juga menaikan smngt aku semula.......


Jdi kt sni... mlm2 2 elok la tdr tutup tingkap ye.... sbb bkn saja seranga2 yg berbisa masuk... tpi untk mengelakan dri anasir2 dri luar masuk mengganggu kita semasa tdr.... n masa tdr... bca la Ayat kursi untk di lindungi oleh malaikat semasa kita tdr... Insyllah....




Thursday, June 23, 2011

Penulis Blog Seram (Sambungan Pengenalan)

Itulah serba serbi tentang apa yg aku cuba smpai kn dekat blog aku nie... first2 aku rasa.. biasa ja la kan tulis blog seram nie... tpi ini yg aku nk cerita kan sebenarnya... pengalaman yg baru aku rasai semalam punya semalam 1 lgi... 

Aku slalu x kira waktu aku tulis blog untuk di update kn.... selalu mlm2 jgk la aku mengisi masa lapang aku yg sedang cuti nie.... aku masa 2 ngah siapkan entry aku Kem Semarak 07 untk di update kn... jadi tgh aku menaip 2... aku perasan yg tinggkap bilik yg bertentang dgn belakang aku nie mcm ni ketuk2 slow2... dan ada bunyi yg pelik kt tingkap aku.... aku just toleh tgk xda apa2.... jdi aku biar kn jala... mungkin kucing.... selang 2-3 minit... aku terdgr mcm bunyi lembu kna sembelih.... terkejut aku... ngeri jgk bunyi 2... sbb aku memang geli ngn bnda2 mcm 2... aku pn pikir mybe aku terlampau memandang skrin laptop nie... jadi aku pn pgi la ke luar bilik untk ke dapur membasahkan tekak.... 

masuk saja kebilik... aku mngadap balik laptop aku nie... di sbbkan aku membelakangi tingkap... dan depan aku ada cermin yg aku xpayah toleh pn aku bleh tgk belakang.... aku terperasan yg ada sesuatu bnda putih di luar tingkap.... terkejut masa 2 memang xleh nk gambr kan... tpi untk menyedapkan ati aku nie... aku just kata "pencuri ka 2??" (sbb rumah aku dh 3 kali di masuki pencuri tpi masa org xda di rumh)..... jadi aku pn cepat2 la buka lampu luar.... n menuju ke pintu untk keluar rumah dgn membawa 1 kayu untk melindungi diri klu btol2 pencuri.... 

Tpi bila aku tgk... xda apa2 pulak kt tingkap aku.... jadi dh check dgn teliti... aku masuk balik ke rumh dan masuk kebilik.. tpi suara 2 tetap ada n bunyi tingkap di cara pn ada... aku pn keluar balik... kali nie lampu aku x bukak... tpi xda jgk... smpai la mak aku bgun tgur knapa... aku just ckp ingt ada org nk pecah masuk umah.... Jadi aku pn just ignore smua 2.. sambung la blik menaip blog aku nie.... then baru aku perasan bila aku memandang cermin yg bertentangan dgn tingkap 2... aku lihat ada sesuatu di tingkap dan aku terus membuka tingkap....

Ya Allah!!!!.... Sekujur badan yg kurang anggota sedang berada di pokok buluh di halaman rumh aku.... ckup sekejap aku melihat pada tempat 2 kerna bnda 2 memandang tepat ke arah aku... dan apa yg aku buat.... aku terus baring ti katil dn menarik selimut.... Xsempat aku tutup balik tingkap... sbb terlampau takut+terkejut = menggigil.... 

Itu lah aku rsa pengalaman untk jdi penulis blog untk cerita2 mcm nie... rupa2nya ada jgk ujian.... tpi insyllah... 2 bkn pematah semangat untk aku aktif menulis.... itulah sebahgian dari cabaran kehidupan dan menandanya wujud Kekuasan Allah yg Maha Esa...... 

p/s: selalu la pikir positif dan jgn cepat memikir yg karut2.... hehehe... 

gambar di bawah nie HIASAN saja.. bkn aku yg Snap... cri kt Google... 


Penulis Blog Seram (pengenalan)

Aku  baru ja nie bermula untk menjadi penulis blog yg menulis pengalaman seram aku sendiri..... Memang x sush sbb smua yg aku tulis nie berdasarkan pengalaman... dan klu aku nk reka pn.... maw sakit kepala nk perah otak... jadi dari mereka baik menceritakan kembali pengalaman yg sudh pn sedia ada... lgi senang... dan aku dh pn menghasilkan 22 entry (termasuk yg ini) dan smua nya berdasarkan pengalaman.... ntah la seram ataw x cerita aku nie bila pembaca blog bca pengalaman aku nie.... 

Tapi bukan tujuan asal aku untk menulis cita seram sbnrnya... ini aku tulis untk berkongsikan pengalaman... dan aku nk cri mna la taw yg mungkin ada jgk yg mempunyai anugerah seperti aku nie... jdi bleh la bertukar2 pengalaman... sbb mybe pada aku jgk... aku jgk minat pada sesuatu yg x logik... Mungkin ada jgk yg pikir... aku ni kuat berimaginasi kot... smpai halusinasi tinggi.... hahhaahaha... Jgn risaw sbb aku pn akn jdi pkar pada penyakit2 2 sbb aku jgk beljar tentang psikologi.....

Lgi 1.... aku xpnah mencari bnda2 ini sbnarnya... sbb xda apa yg menarik tentang ini dan aku lebih suka menggangap usikan yg aku dpt 2 hanyalah gangguan syaitan yg kreatif dgn memanipulasikan kepercayaan orag melayu dahulu.... memang klu tnya aku sndri apa yg aku bleh gmbrkan tentang mereka ini... aku pn xbleh nk gmbr kn apa2 sbb... aku hanya dapat merasai kelibat, pergerakkan dan "aura"...... 

Apa yg aku tulis dlm blog nie... smua nya pengalaman aku sndri.. n xda 1 yg aku menambah sbb kwn2 yg ada bersama ngn aku dlm situasi ini pn menjadi pembaca setia blog aku nie n beliau x jemu2 membaca walaupn sudh mengetahui cerita ini dri sejak skolah lgi.... 

Wednesday, June 22, 2011

Kem Semarak 07 (part Akhir)

Untuk yg mlm terakhir nya kami menetap di kem tersebut..... Mlm 2 memang aku d ganggu oleh penghuni tempat 2..... mungkin sbb dh bdan letih dgn aktiviti yg ada.... so mlm 2 mengantok2 tpi nk tdr x bleh.... Kami pn bersembang sblum tdr.... ada yg bergelak sakan.... n aku nie dh dpt rsa ada something yg x kna mlm 2 just diam... sbb kang law bagitaw yg lain... sah takut... jdi aku diam jela sorng2.... tpi di sbbkan aku sndri pn pelik bila aku tgk syilling.... penanda arah kiblat di tukar arah... aku pn jadi bingung.... apa motif dia wt cm2??? 


masa aku cuba "scan" untk meneliti pada rumah 2.... aku terperasan seekor belalang yg berwarna kekuningan besar berada di atas ukiran kayu pada dinding rumah 2... apa yg pelik pada belalang nie... mata dia berwarna merah.... mcm biji saga... aku nie xda la pndai sngt untk meneka apakah bnda 2.... org kta klu belalang itu palesit.... tpi slalu palesit di bela.... aku pn xpasti itu palesit ataw apa..... yg aku bingung lgi... belalang 2 bercakar2 pada ukiran kayu 2... 


N masa lampu di tutup dan smua dh tdr.... aku terdgr org mengetuk pintu.... tpi dlm keadaan yg sopan santun.... Aku takut takut jgk.... tpi xkan la nk bukak pintu memalam cm2 kn.... dari xjadi apa... melayan kerenah dia... baik aku ignore.... so alhamdulillah sblum tdr... bca la doa2 yg slalu aku bca bila ada dlm situasi mcm 2..... n aku tgk sblum aku tdr... ada yg peluk buku yasin.... hehehehe... takot punya pasal.... 


Itulah pengalaman yg aku rasa.... menguji iman aku yg kdng goyah yg kadang kukuh.... alhamdulillah... walaupun slalu di ganggu... tpi aku xda la smpai jadi alone... dok sorng2 kt penjuru bilik.... tpi aku ambik sebgai semngat untk teruskan kehidupan nie... n alhamdulillah... aku mampu tersenyum bila org tnya pengalaman aku nie..... 

Kem Semarak 07 (part 2)

Selepas dh dpat rumah.. jdi inilah penghuni rumah apa erk?? aku dh lupa nma rumah nie.. hahaha... memang best dpt rumh nie sbb rumah kitorang ada anjung.... mcm dlm gmbr 2.... tgk rumah 2 pn kayu je smua... memang mcm zaman dlu2 punya rumah.... seblah 2 rumah budk laki jgk... belkang kitorang posing 2.... alhamdulillah.. rumah 2 xda pn apa2... cuma kwn aku ada ckp yg rumh seblah lgi 2... (xda dalm gmbr)..... "keras" skit... sbb ada berlaku kes skit....


Petang ada la aktiviti riadah... kitorang main explore race yg dh di sediakan oleh ckgu... jadi selesai saja main... kitorang pn masuk blik ke rumah.... dn masa aku nk pgi bilik air.... aku perasan yg sejadah terbentang.... so ada ckp la kt dorng... spe xsimpan blik sejadah nie dh smyg.... smua muka blur... padahal kitorang smyg berjemaah kt dewan... mna ada sapa2 smyg kt bilik... aku pn menelan jgk air liur... sbb aku sndri yg pegang sejadah 2 n lipat simpan... tpi aku pikir2 blik... xpela.. sejadah je pn... mybe ade yg menumpng smyg... bgus la 2... hehehehe...


aku xkesah la smua 2... sbb xda yg pelik pn... tpi pengalam 2 dh mula merasa... sbb bila mlm... aku tlong akak2 form 6 yg jadi faci untk kitorang.... sbb aku dgr.. ckgu kne ganggu.. trus balik... tinggal ckgu laki yg tdr kt dewan sja.... so aku plak kna bawak air pgi dewan mkn... masa aku melalui 1 rumh yg memang di biarkan xdak sapa2 dok situ... aku rsa mcm something yg pelik kt situ.... tpi aku pikir 2 perasaan ja.... aku pn wt xthu ja... then mlm 2 kitorang ada aktiviti mcm LDK jgk... so lpas dh abis.... aku mcm biasa la jdi bodyguard pada akak2 form 6 nie dorng ajak teman round g rumah bdk pompuan.... dlm ati aku... "karang aku rasa aku blik sorng2 ja la nie...".....


Jadi smpai kt rumah yg aku azan waktu awal2 smpai... rumh 2 bdk pompuan yg dpt... jdi aku just dok di luar je... yela kn.. xkn aku nk masuk plak... then masa aku dok kt luar sorng sementara akak2 faci msuk dlm rumh 2... aku terpandang tandas awam yg terletak xbpa jauh dri situ.... masyllah... itu ja yg terkeluar dri mulut aku... Byk kelibat di situ... n aku pikir... "tandas 2... biasa la port dorng"...... n aku memang dh agak yg aku akn balik dgn ujian yg aku rsa... bleh tahan jgk la...


Memang dh di jangka... masa aku berjalan blik 2.... perasaan seram mula menyelubungi diri aku nie.. yela.. aku nie manusia jgk... kadang kala iman turun naik.. tkut 2 tetap ada... sambil berjln aku pn membaca surah2 pelindung diri dan untk mnyedapkan hati aku... aku kuar kn enset... bila nk smpai ke anjung pintu... aku trasa ada yg sedang bertenggek di anjung rumah yg di katakan ada kes di situ..... dgn rambut yg mengurai panjang... berpakaian serba putih... susuk tubuh melenggok2.... aku cepat2 mngetuk pintu rumh supaya kwn2 di dlm segera bukak pintu.... masa 2 aku rasa mcm aku dlm situasi yg merbahaya... yela sbb pantang aku ade bnda di belakang.... semasa kwn aku bukak... muka aku memang dh pucat lesi... n masa 2 smua dh thu apa yg jdi... smua lari masuk ke bilik... aku capai kunci n nk kunci pintu...


Tapi pintu seakan di tarik untk di buka... masa 2 hanya ayat2 kursi di bca untk melemahkan bnda 2.... perkara nie terjadi sekejap saja... tpi aku yg melalui pengalaman nie trasa mcm berjam lama nya..... selpas masuk... aku hanya mengambil wuduk..... untk memulihkan smngt..... n lpas 2.. sblum nk tdr... smua kwn2 aku menrik tilam dri bilik dn rmai2 lah kami berjemaah tdr dekat ruang tamu..... Bersambung

Kem Semarak 07 (part 1)


kali ni nk cerita kan pengalama masa aku join kem sekolah (form 5)... ini adalah kem motivasi yg di buat di charlet kawasan reakrasi.... tempat memang menarik.... sblum pgi kem 2... rmai gak membr2 yg cerita tempat 2 "keras" la... itu la ini la... mcm2 la... biasa la... tempat "hot"... mcm2 la cerita nya kn.... aku nie... pgi mna2 sma ja pn... ada ke xda ke... xdak beza... sbb ntah la.. maybe sbb slalu sngt.. jdi dh terbiasa... law nk rasa tkut... kdng2 dok kt bilik sorng2 bleh rasa... (aku nie just dpt merasai kehadiran bnda 2... bkn dpt melihat dgn full rupa paras makhluk 2.... tpi klu makhluk 2 nk tnjukan diri insyllah aku bleh nmpk)..... 

berbalik pada cerita tdi.... sesampai je aku kt kawasan 2.... aku tgk... cantik kawasan dia... tenang.... nyaman.... kami pn berkumpul di dewan yg ada kt situ.... then masa di dewan... ckgu pn kira dlu laki berapa ramai... dan lpas 2... pecah kn kepada bpa kumpulan aku pn dh x ingt... aku pelik la.. xkn la 1 umh dok dlm kumpulan yg kecik... best cm2... tpi upanya2 kami di beri kunci dan di suruh azan pada rumh yg kami dpt.... jadi paham la aku kawsan nie memang "keras".... 

untk tidak mahu terjadi perkara x di ingini sbb 2 ckgu suh bdk laki untk azan pada rumah2 yg kami akn duduk di situ.... Jadi aku dan 2 lagi rakan pgi ke rumah mengikut kunci yg kami dpt... ckgu pesan.. klu dh siap dtng blik untk kumpul di dewan.... 

Setiba kami kt depan pintu rumh.... kwn aku nie serah kunci kt aku... aku plak ckp.. "bukak jela pintu 2.. sal bgi aku plak??"... dia geleng... aku pn ambik la kunci rumh 2 n bukak pintu..... memang cantik rumah 2... sbb mcm rumh melayu lama... jadi aku pn masuk la untk check dlm rumh 2... then aku memang trasa something yg luar biasa... rupa2nya dlm 2 ada penghuni.... jadi aku pn cuba dapatkan tempat yg elok untk di azan.... jadi aku pn memberi arahan pada seorang kwn aku untk laung kn azan pada 1 tiang di rumh itu... sbb masa aku "scan"... tiang 2 tempat mereka berpeluk... jdi sesuai la tempat itu untk di bersihkan.... 

Apabila Azan di laungkan.... Masyllah... itulah bukti kebesaran - Nya.... sbb aku bleh rasa... rumh 2 mcm bergegar... penghuni2 di dlm 2.. smua berebut2 nk keluar dri rumh 2.... dn aku dpt melihat byk kelibat lembga hitam laju bergerak.... Itu lah kekuasan yg Maha Esa...... Walaupun belom habis azan di laungkan... tpi bertempiaran smua lari.... 

Aku hanya diam dn setelah habis di laungkan azan... aku pergi berpusing2 dlm rumh 2 untk check sama ada ada kerosakan lgi selain lampu bilik itu berkelip2.... dn selepas smua nya selesai... aku dn 2 rakan aku terus mngunci semula pintu dan terus ke dewan untk berkumpul semula............. Bersambung

Mengajuk plak dia......

Bnda nie terjadi masa... aku dan juga abg sppu aku tinggal berdua kt kg..... sbb kn umh kg yg aku cerita 2 besar.... 2 tingkat... jdi pintu kt tangga aku tutup... sbb umh besar... nk cover 1 umh xbleh... jdi lantak la apa nk jadi kt tingkt ats 2... memang slalu akn terdgar pintu di bukak... tapak kaki org berjln di ats... padahal masa 2 aku sorng sja dlm rumh 2....

abg sppu aku rumh dia dekat ja ngn rumh nenek aku... jdi aku xdak la takut sngt... but... aku lebih senang tdr kt dlm umh 2 dri tdr kt umh dia... Masa 2 plak kami tgh menjalan kn projek mengukir keris dri teras kayu.... masa 2 ngah gila wt projek 2... jadi awal2 mlm kuar meronda2 dlu.... dh penat meronda blik terus smbung untk mengukir balik..... nk kata pro 2 xdak la... ukir just bgi jdi bentuk.... then gosok ngn kertas pasir... 

Mlm 2 bergosok la kami untk siap kn ukiran keris 2.... tpi aku heran ayam kt kg aku nie... baru kol 1 pagi... tpi dok berkokok mcm dh subuh.... n bila dh letih mngosok 2.... kitorang pn lepak la dlu sembang2..... tetiba terdiam kami berdua sbb... 

sbb terdgr org sedang mengetam kayu.... dan mengosok kertas pasir pada kayu.... terlopong dua2... abg sppu pn ckp pada aku "mybe dia nk mngajuk la 2... jom lawan gosok kayu jom".... aku ni terpinga2.... jadi aku pn ikut jela.... ambik kertas pasir... then gosok pada kayu.... memang time 2 aku rsa mcm.... wah bukan main lgi dia mengajuk..... lpas dh sama2 berlawan kuat kn bunyi.... dgr dri ats bumbung sesuatu jatuh.... memang terkejut kepalang.... dan ada 1 atap pada bumbung zink umh 2... 1 nya lutsinar... bleh nmpk langgit.... 

Aku terpandang ke situ dan ternmpk... 1 lembaga yg menyerupai org sedang landing situ.... aku terus alihkan pandangan ke tempat lain.... n aku pn ckp abg sppu aku... surender jela... dia dh dekat ngn kita nie... karang law dia masuk umh lgi teruk.... abg sppu aku pn tnya knapa... aku just tunjuk ke ats.... dia pn ckp..." xpa la.. kemas smua kita lepak dh la... biar la dia main sorng"..... so aku xthu bila lembaga 2 belah dari situ.... sbb aku memang dh x pandang situ dh.... 


kALI nie xdak gambaq... sbb aku pn xtaw sbb tetiba plak xbleh nk upload.... aku sbnrnya nk upload gmbr keris yg aku ukir 2... tpi ntah xbleh.... gmbr lain bleh plak..... jdi.... entry kli nie biar la kosong xdak gmbr ye.... maaf.... 

Tuesday, June 21, 2011

Di gigit.... Di Jilat

Pengalaman nie masa aku baru ja belajar dekat sg.buloh... di mana aku berada di hostel.... satu bilik 2 org saja stiap bilik di sna..... jdi 2 minggu selepas aku baru masuk.... dh knal la roomate sndri.... Di sebbkan aku x suka katil di kembar kan... kami pn menyusun blik katil dan perabot yg ada di dlm bilik.... jdi katil memanjang ke dinding... tidur kepala bertentang dgn kepala....


Ada 1 mlm...... aku di datangi oleh sekumpulan haiwan yg menyerupai memerang.... masa 2 mlm... sedang tdr.... semasa di datangi... memang aku nampak jeles 3 ekor haiwan seperti memerang mendekati katil aku.... dan salah seekor dari nya telah mengigit tapak tgn aku.... di sbbkan terkejut.... aku menarik haiwan tersebut... tetapi lagi di tarik lagi sakit tangan aku..... dlm hati... aku berharap ini hanya lah mimpi ngeri.....


apabila terasa mcm seperti tiada apa yg bleh aku lakukan..... aku dgn pantas melaungkan azan sehingga roomate aku sndri bgun dan tergamam..... aku menyangkakan yg mungkin dia tergamam sbb aku mengingau.... jadi aku pn xbertanya byk dn terus menyambung tdr.....


Apa jadi pada haiwan tersebut??? tiba2 ghaib selepas aku melaungkan azan..... Alhamdulillah.... sbb masa aku bgun dari tdr hanya tapak tangan aku ada bekas calar... tpi tiada kesan di gigit.... Pagi 2 aku bgun dn menceritakan pada roomate aku.... dan dia mencerita kan juga apa yg dia nmpk masa aku melaungkan azan...


Dia kata.. dia ternmpk seekor beruk lari keluar tingkap.... Mungkin apa yg aku nmpk dan dia nmpk pada pandangan kami berdua berlainan.... tpi memang mlm 2 di ganggu.... Jadi kami menganggap yg keadaan itu hanya lah untk mnyesuaikan diri dgn tempat baru......


Mlm seterus nya memang di ganggu skali lgi... aku telah di jilat di tgn.... mngkin ada yg mengatakan aku sedang bermimpi... memang aku pn rasa bermimpi.... tpi masa keadaan 2... aku terjaga.... dan di cekik di leher... cuma tgn aku di jilat.. aku pn dpt juga berasa lendir pada tgn.... memang menggelikan.... apa yg aku lihat lembaga itu hanya lah bayang2 hitam seperti beruang besar.....


di sebbkan aku xdpt nk melaungkan azan... aku hanya menyerah diri kepada tuhan untk dia menolong aku.... hnya mampu membaca ayat kursi di dalam hati...... apabila badan menjadi terlampau lemah... baru aku rasa badan menjadi ringan dan cekikan 2 menjadi longgar.... dan aku hanya membaca ayat kursi berulang2 skali sehingga aku trtdr sbb penat bertarung dgn makhluk yg aku pn xthu dri mana asal usulnya dan apa motif dia menyerang aku pada mlm 2.......


Keesokan aku menceritakan lgi pada roomate aku tentang hal smlm.... aku ingtkan mlm 2 aku sorng ja yg kna ganggu... rupa2nya roomate aku telah di tindih jga..... jadi aku mengajak roomate aku selpas solat maghrib kami membaca al-quran dan seblum tdr membaca yassin..... Alhamdulillah... tiada lagi gangguan pada mlm2 seterus nya.....




P/S: msti geli kan tgk gmbr nie... aku pn... hahahaha.... uuweerkk.. nk termuntah aku nie...

Suara Garau

Pengalaman nie masa aku form 3..... waktu cuti sekolah.... aku balik kg seblah ayah aku... mcm biasa la klu dh berjmpa ngn sppu.... byk cerita yg kitorang sembang... itu ini... n yg paling best.... bila mlm ja... org lain smua dh tdr... tnggal la aku ngn sppu2 ku x tdr lgi.... menyembang.... kdng bergelak tawa.... yg sppu aku sorng nie law gelak... masyallah.... kuat sngt.....


Masa tgh bergelak tgh2 mlm 2.... xprasan yg ada something yg tgh memerhati..... aku memang prasaan akn 1 kelibat di luar tingkap bilik.... sabar2.... dlm kegelapan bilik.... just ada lampu tdr ja.... aku memandang tingkap sekali skala dan aku berpikir sejenak.... apa yg xkna mlm nie??? n apa yg berdiri di luar sana..... jadi di sbbkan mybe perasaan saja... aku pn just ignore jala...


Semasa ngah bergelak2 2..... aku terdgr seperti org yg tgh marah... Suara garaw.... aku ingtkan aku sorng saja yg dgr.... tpi tiba2 smua org dlm bilik 2 diam.... dn hanya suara garaw saja yg bertutur bahasa yg tidak kami faham..... suara seperti org yg telah kna rasuk......


Apa lagi.... ada yg ambik selimut menutup seluruh bdan... ada yg mengambil bantal tutup muka... Disbbkan aku dlm keadaan yg ingin tahu... aku cuba memandang di luar tingkap.... apa yg aku lihat.... seorang perempuan sedang duduk bercangkung..... berpakaian hitam dan rambut yg tidak terurus.... sedang memandang tepat ke arah aku.... untk mngelakan aku di apa2kan... aku hanya mengazan di dlm hati..... dan terus tdr....


Keesokkan pgi... bila bagun... sppu aku ada yg mengatakan dia mimpi yg menyeramkan... dan ada yg mencerita kn smula hal semlm... tpi bila aku mencerita kn apa yg aku nmpk..... dorang sudah serik untk tdr lewat2 mlm dn bergelak kuat2......


Monday, June 20, 2011

Al Kisah 1 Malam........

Aku klu kt umh jarang kuar mlm.... tpi klu kt kg... bleh kata mlm ja msti xnmpk batang hidung..... bkn apa... sbb slalu ikut abg sppu aku lepak2... Jadi slalu nya kitorng ada la port tempat lepak.... tpi ada 1 mlm nie... ntah cmna rasa nya nk g ronda2.. saja pusing2 jln ambik angin ngn motor n rmai jgk la kami berconvoi.... Aku nie law naik moto memang ska tgk permandangan.... bila mlm ni terhad skit... sbb gelap... pas2 aku ni rabun jauh... hahaha..


Nk di jadikan citer.... kitorang smpai 1 trafic light nie... time lampu hijau... nk jln... aku prasan yg ada sekumpulan burung.... kecik2 je burung.. mybe burung pipit.... tpi setahu aku... burung jarang kuar mlm2... yg ada pn kelawar.... tpi memang lama jgk aku perhatikan.. sbb kumpulan burung 2 ikut kitorang convoi.... masa aku nk bgtow kt abg sppu aku sal bnda pelik nie..... tetiba aku tgk ada yg melintas terbang laju..... Memang Istifar byk2 aku.... senyap aku ats moto... walaupn dia lintas kt ats... tpi aku memang dpt tgk ngn jelas....


aku ingtkan dia hanya melintas... tpi lgi aku terkejut... dia memecahkan kumpulan burung 2.... dh terus masuk ke dlm kebun kelapa sawit di seblah jln yg kami lalui..... aku diam seribu bahasa... dgn membaca sedkit surah2 pelindung dri.... terus aku bgtow pada abg sppu yg tdi kami di ekori.... Tahu la dia supaya kami x bleh terus blik ke rumah....


Jadi untk comfirm kn yg kami btol2 x di ekori.... kami benti di kedai mamak untk lepak minum di situ.... smpai di kdai mamak... muka aku memang pucat... dh bleh nmpk.... walaupun aku just buat xda apa2... tpi memang aku teringt blik apa yg melintas di ats tdi ckup menyeramkan.... seminggu 2 juga la aku terbayang2 kn hal 2...


tujuan untk lepak kt kedai mamak sbb xnk dia ikut balik umh... 2 yg kitorang lepak smpai nk dekat kol 1 pgi 2.... n baru balik ke rumah.... balik rumh ja aku terus basuh kaki n ambik wuduk untk tdr....


Surah Al Jin & Al Mulk berkesan......

Aku just nk kongsi pada smua yg baca entry aku nie.... Sedkit pengalaman tentang keberkesanan Surah Al jin dn Al mulk.... Memang slalu di asrama aku terjadi jgk la gangguan.... mungkin sbb aku dpt melihat mereka sedkit... jdi biasa la... manusia tidak terlpas dri di uji.... So aku pn cuba membuka Bacaan Surah Al Jin dan Al Mulk sewaktu lpas asar di dalam laptop dan di ulang2 kali sehingga lah nk azan maghrib......

Memang betol la org kta... jika ada penghuni lain dlm bilik kita... mereka akan sedkit memberontak apabila bacaan yassin dan surah2 yg dpt menghalaw mereka di bacakan.... 

Sewaktu surah itu di bacakan.... aku memang trasa seperti di tolak2 oleh sesuatu yg sedang berkejar2 nk keluar dari bilik.... memang dapat rasa... sehingga kn aku hanya duduk di ats katil..... semasa dlm pukul 6.45 nk dekat senja..... aku memang dpt rasa kan angin kencang keluar... shinggakan kipas berbunyi dgn kuat..... memang slalu aku berpesan pada kawan2 tentang keberkesanan surah ini.... sbb memang di bilik2 lain slalu ada gangguan seperti di tindih... itu memang selalu terjdi di mana2 asrama.... tpi alhamdulillah selama nie aku x pnah merasa pengalaman di tindih.... tpi pengalaman lain pulak aku rasa.... 

Seminggu juga aku membersihkan bilik dgn menggunakan cara ini.... mungkin dh takdir aku slalu dpt bilik yg agak 'keras".... tpi itu bkn la masalah... slagi kita tidak mengganggu mereka... tidak ada yg perlu kita takutkan mereka.... Kita sudh pn di beri surah2 yg ada untuk menghalaw anasir2 yg slalu mnganggu ank adam.... itu lah yg ditinggalkan oleh nabi kita nabi junjungan mulia nabi muhammad s.a.w........ bkn dgn mengambil tangkal dri bomoh2 ataw pawang... 

Insyllah ini la serba sedkit yg dpt di kongsi..... Yassin pn elok di bcakan di dlm bilik selepas maghrib ataw isyak.... dan slalu amalkan ayat kursi semasa hendak tidur.... 


Eh... Barang Awak Tercicir ke??

Penah dpt seurat rambut kt tepi katil??? panjang nya sama panjang ngn panjang katil??? bkn sekali... tpi berkali.... ni la pengalaman aku dan kawan2 yg sebilik ngn aku masa dekat rumah sewa.....


Dlm bilik termasuk aku 4 org kami... katil ada 2 tpi 2 tingkat.... aku memang akn pilih katil bawah sbb senang... so smpai la 1 pgi 2... masa nk g mndi... aku pelik tgk membr aku dok kt luar bilik... termenung dia kt tong smpah... aku pn tnya la.. sal pandang tong sampah 2 mcm 2.... dia ckp.. masa dia bgun tdr tdi... dia jmpa rambut panjang.... lurus ja.. dok sebelah dia... aku tnya la mna??? dia ckp dia dh buang dh rambut 2.... aku nie just nk berguraw ja... ckp la.. "ko buang?? karang law tuan dia cri blik??? maw setiap mlm ko dgr dia nangis tepi telinga".... aku just main2 ckp cm2.. xthu plak kwn aku nie tkut smpai sanggup cri blik rambut 2 dlm tong sampah....


Dh di letak balik rambut 2 kt katil dia.... di sebbkan salah aku... aku berguraw cm2... aku pn ckp la kt kwn aku nie... "xpa la wei.... bak sni aku tlong buang.... law karang dia cri... dia kcaw aku....".... aku ambik n sblum buang aku just bca 3 qul.. untk elakkan apa2 yg tidak di ingini berlaku.... senior kt rumh 2 memang slalu pesan... bilik kmi duduk org lain slalu xtahan.... tpi kami 4 bleh bertahan... tpi selama aku dok kt bilik 2.... Alhamdulillah xdak apa yg berlaku....


Esokakn pgi nya.... kwn aku kejutkn aku sbb dia ckp... rambut 2 ada blik kt katil dia... aku pn pelik... hai... xkn ada org nk berguraw plak... sapa yg letak rambut panjng nie... sedang kn kt umh nie laki yg berambut pendek plak... xdak yg mencecah kaki... aku pn ckp... biarkan jela rambut 2.... xyah la kcaw... ada la 2 dia nk mengusik ja pn....


Esokan pgi nya.... terjadi lgi hal mcm 2.... so untk kali ke 3 nie... kami yg ada dlm bilik 2 sepakat untk solat berjemaah n bca yassin.... masa bca yassin... memang aku sedar yg ada kelibat lemabaga hitam bertubuh besar mengecil kt atas katil.... aku memang x perasan dia ada dekat situ n dh bpa lama dia ada kt katil kwn aku.....


Apabila selesai abih baca yasin... aku perasan yg bilik 2 jadi lebih luas dri seblum nie... aku xthu napa aku rsa cm2... mybe sedap... sblum nie... bilik 2 ada penghuni lain sbb 2 trasa mcm sempit..... tpi Alhamdulillah... lpas dri bca yasin bersama2 kwn2 blik,... dh xdak gangguan rambut panjang 2...... dlm ati aku... aku sempat berkata..... jgn la dok main cicir2 barang kt sni lgi.... hehehehe




Sunday, June 19, 2011

Penunggu Tetap

Mungkin ramai yg sangka... klu ada kelibat ataw makhluk halus.... msti org yg nmpk 2 akn kna sampuk la... kna kcaw... tpi kdng2 sbnrnya... klu kita buat xthu n biar kn.... dia xkn ganggu kita.... sbb masing2 buat hal sndri... ats dunia ni kn kita berkongsi dgn semua makhluk.... cuma kita hanya berbeza dunia..... klu lah Tuhan nie xciptakan dunia mereka.... mungkin padat gila dgn manusia lgi... haiwan.... bnda2 ghaib... sama jgk la mcm kita... kita xbleh nmpk rumh mereka n bleh tembus rumh mereka.... mereka pn sma... bleh jln terus ke dinding2 rumh kita...... xperlu kita takut.... cuma kita hormat sesama makhluk Tuhan saja....


Aku ada pengalaman yg berkaitan jgk la dgn apa yg aku cerita kn kt atas 2.... pengalaman nie aku dpt masa aku sedang bercuti di kg.... memang rumh di kg besar.. 2 tingkat... slalu bilik bawah memang jdi port aku sbb situ sejuk n org jarang masuk bilik 2.... tpi bila mlm... aku sorng2 ja la kt bawah sbb yg lain smua nya tdr tingkat ats.... Memang aku ingt lgi... dlm tgh mlm... aku masih lgi blom tdr... sedang aku lepak2 ats katil dgn memegang enset... ada 2 lampu dekat bilik 2... satu dekat pintu nk masuk... satu lgi dekat katil.... aku perasan yg lampu dekat pintu terpadam.... aku memang rsa lain.....


Aku terpandang sesuatu yg berada dekat almari... seorang perempuan berambut panjang.... berdiri di situ.... memang mengeletar jgk la... yela.. sapa yg xtkut... walaupn slalu ternmpk kelibat... tpi memang xkn ada perasaan "suprise" 2.... aku hanya diam di ats katil... memang lama.... kira dlm 20minit jgk aku dan benda 2 diam di tempat masing2.... aku hanya mampu mengulang membaca Al- fathihah..... sbb surah Al-fathihah saja yg terlintas pada masa 2.... seinci pn dia x bergerak ke mana2......


Ntah mcm mna mata aku tiba2 berkelip... dia ghaib mcm 2.... memang masa 2 aku terus x tdr smpai ke pgi sbb rasa mcm xselamat untk tdr.... n esok nya... aku tnya kn pada ayah sedara aku yg memang thu apa yg ada di dalam rumh ini.... dia kta " dh jmpa dgn org asal tempat nie??.... tpi jgn risaw... dia xda wt apa2... dia xkcaw org sbb tempat dia pn kt sni"..... "kita berkongsi ngn dia... selagi dia wt hal dia.. kita xganggu... dia pn xganggu"..... selpas dia ckp cm2... aku berpikir byk kli jgk samada nk terus stay bilik 2 or join yg lain tdr kt ats... tpi alhamdulillah.... hal 2 dh lma berlaku... skang aku masih suka duduk dlm bilik 2.... mungkin skang nie dh meningkat umur perasaan takut 2 dh kurang.... hehehehe...


Thursday, June 16, 2011

Penglihatan Kanak2......

Orang ckp bdk2 slalu bleh nmpk bnda2 nie kn.... Aku pnah ada pengalaman dgn kanak2..... Cita nie terjadi masa aku di kg... ada sorng adik sppu aku nie... petah sngt bercakap... klu suh ckp dri pgi smpai la ke mlm... berckp ja.. biasa la bdk2 kn... so ptng 2 aku dok kt ruang tamu melayan kerenah dia sbb bru bgun tdr.... bdk2 klau dh bgun tdr... merengek la menangis.... jdi pujuk punya la pujuk diam la sekejap.... kebetulan ayah dia ade dekat ruang sofa....

Soh la dia pgi kt ayah dia... mula2 nk pgi.. bila smpai sekerat jln... dia pn patag blik... pas2 sembunyi la belakang aku... kata nya... "ada hantu"... aku pn pgi la tgk... xda pn apa2 yg pelik just ada ayah dia saja....aku nk bawak teman g sana.... dia xmaw... aku pn dh pelik... yg lagi aku heran 2... smpai menangis2 bdk 2 ckp 2 bkn ayah... 2 hantu... aku dh buntu.... tapi alhamdulillah.... Azan asar berkumandang.. terus dia diam... senyap je... aku pn dukung bawak pg kt ayah dia.... aku jangka mungkin ada yg tersesat dok lepak2 situ kot... dn bila azan berkumandang... mungkin bertempiaran lari....


Bkn pengalaman 2 saja.... adik aku sndri yg bongsu pn... aku pn xsure.. tpi mcm dia pn mungkin di anugerahkan bnda yg sama... sbb memang jdi kebiasa tdr dgn adik aku... klu dia x merepek x sah... sbb apa aku kta merepek... sbb... mlm2 time dia tdr.. aku yg slalu tdr lambat nie... slalu mendgr adik aku bercakap sewaktu dlm tdr.... ada skali 2 dia bgtow aku yg kt luar umh ada hantu ngah korek tanah... dia tnya aku... knapa hantu 2 korek tanah??.... tergamam aku.... aku pn jwp la.. mybe sbb dlu dia engineer kot... sambil aku melayan adik aku 2... aku dgr ada bunyi org sedang mencangkul.... aku pikir mybe kebetulan kot...


Malam2 kdng2 adik aku akn kejutkan aku sbb lapar mlm... aku pn yg sudh menjadi tabiat tdr lambt... pgi la kedapur untk buatkn dia air milo panas n mkn dgn biskut cap pingpong.... sekali 2... aku bwk la adik aku ke dapur... dia tnya aku kenapa buat 1 cawan... napa x buat 2?? aku ckp abg dh kenyang... xmaw mkn dh.... tpi jawapan dia... "bkn untk abg... tpi 2 untk org yg dok kt kerusi meja makan kita 2".... aku xnmpk pn sapa2 yg duduk di kerusi yg di tnjuk adik aku.... seram memang seram... apa yg aku buat hanya membaca ayat kursi dn membuka lampu untk menghilangkan perasaan tkut tdi..... selesai adik aku mkn... aku membawa dia tdr blik... n aku memandang kerusi 2 untk memastikan memang xdak apa2 dn sesiapa di situ....


itulah org kata... kanak2 nie dpt melihat bnda2 halus... sbb 2 kadang2 bayi2 slalu menangis... n xbgi bdk2 main di luar rumah sewaktu senja....





Saturday, June 11, 2011

13 Mei.... Ramai yg bercerita

Ini cerita turun temurun dari senior untk junior... tpi aku xpnah plak merasai hal yg mcm senior2 aku cerita kn... di mana... di hostel ku pada block junior... ada 1 bilik yg haunted.... dlu block 2 di kata kan block asrama untk pelatih pompuan... memang aku tertanya2 jgk knapa hostel yg aku penah duduk dlu 2 bertentang je ngn block pompuan.. so aku tnya serius... itu yg dorang cerita kn... di sbbkan ada seorang pelatih yg mengantung diri di dlm bilik... punca sbb dia bunuh diri aku pn xthu sbb byk sngt yg di cerita kn... kata nya sbb putus cinta... kata nya sbb tensyen stdy... gagal dlm exam xleh trima kenyataan...


Jdi apa yg di ceritakan oleh senior aku 2.... di katakan tarikh bdk 2 mengantungkan diri pada 13 mei xxxx... yg dorng pn xthu bila tahun nya.... apa yg berlaku pada setiap 13 mei... adalah nmpk kelibat roh yg xtenteram akibat dri bunuh diri yg tidak di terima akn merayau2 kt aras di mna bilik itu berada.... dan di bilik itu akn terdgar org sedang mengalihkan kerusi dn katil..... Kesahihan cerita nie aku pn xthu samada betul ataw x... sbb penah aku terasa mcm nk jgk untk tgk apa yg di katakan 13 mei tu.... apa yg di ceritakan oleh senior2 aku 2 bleh pakai ataw tidak....


Di sbbkan 13 mei 2009 time 2 aku bru saja abih exam final... dn masih lgi bersama2 kwn2 ada di hostel... time 2 aku masih lgi di smester 1 dn memang kami yg junior ni di letakkan di block itu cuma bilik aku di aras 5 dn bilik yg haunted 2 di aras 3...... memang sifat ingin thu 2 sentiasa ada di dlm diri aku nie... jdi aku pn pgi la ke aras 3.... mungkin di kata kan seram sbb pengcahayan di aras 2 kurang sbb byk jgk lampu syiling rosak... aku sbnar nya xthu bilik yg haunted 2 no berada.. jdi aku pn just pusing2 pada aras tu......


Sebenar nye xda apa pn yg pelik sbnrnya... memang masa melalui aras 2 trasa seram sejuk... tpi x rsa apa2 pn kelainan.... mungkin sbb cerita itu dh di mind set kn di fikiran... sbb 2 akn trasa tkut bila berada di aras 2.... apa yg aku thu... masa 2.. xda pn kelibat yg di katakan.... n x dgr pn bunyi2 yg xmnyedapkan.....


Mybe 2 hanya lah cerita yg di gembar gemburkan di untk junior2 yg masuk..... hehehehe


Penjuru Bilik Tidak di Jemput

Mcm Kebiasaan apabila blik dri klass... pukul 5 petng..... dgn aku dok kt bilik sorng di sbbkan roomate masih lgi x blik dri practikel.... aku mcm biasa la.. sblum naik ke bilik... singgah ke kafe sbb dh mlas nk trun karang mlm sbb dh xde teman nk ajak turun kafe.... jadi aku pn lepak dlu kafe smpai la dlm kol 6 petng.... dh rsa letih... aku pn naik la ke bilik.... Sesudh smpai ke bilik yg berada di tingkat 4... penat naik tangga.. aku pn terus membuka pintu dgn membawa bungkusan mknan n beg masuk ke bilik.... Sebaik melangkah kaki hendak masuk... aku pn trasa sesuatu yg pelik di belakang pintu di mana di sti ada penjuru bilik tempat kitorang letak kasut......


Sebaik menutup pintu... aku terkejut bkn kepalang.... Masyllah... 1 lembaga yg memang aku nmpk bentuk seperti seorang pompuan yg berambut panjang dan muka yg tidak kelihatan berdiri sambil menghadap ke dinding.... mengeletar aku.... aku pn bertistifar byk2... dlm hati aku... apa yg makhluk ni nk?? n apa yg dia wt kt bilik aku..... First time aku ingtkan mlm2 ja bnda nie mengusik... memang btol la org kta... lpas asar bnda2 yg xelok slalu kuar n bila manghrib lgi byk yg berkeliaran... n sbb 2 org tua2 xbgi tdr petang lpas asar... sbb xelok.....


Beg masih lgi aku pegang dn aku masih lgi berada di depan pintu.... jadi aku pn keluar semula dri bilik n masuk kembali dgn memberi salam... dn aku masuk balik ke bilik, masih lgi bnda itu melekat di dinding... dn aku membaca 3 Qul dh mengazan ikut pintu yg terbuka... selesai saja azan aku merasa kn angin yg melalui 1 hala saja keluar dari bilik melalui tingkap....


Mungkin aku masuk ke bilik tidak memberi salam.. yela.. kita selalu mengangap xde org n hanya masuk ke bilik... xperlu la bgi salam... tpi sejak dari hari 2... walaupn tiada org di dlm bilik n walaupn aku masuk ke bilik aku.. aku tetap bagi salam... dan fobia jugak aku untk masuk kebilik dan terus menutup pintu... aku akn biar kn pintu terbuka 10 minit.... mna la thu ada yg x di undang berada dlm bilik... paham la dia untk keluar dri situ... bkn apa... aku pn xthu apa motif dia ada dlm bilik 2......


situasi aku masa 2 lebih kurang mcm dlm gambr nie la.... aku dpt dlm google... bkn aku yg snap pic nie... nie just cm sma la jgk...

Wednesday, June 8, 2011

Selendang Berjurai

First time aku berada di bilik hostel sorang... sbb roomate aku g klinikal.... selama sebulan... di aras aku smua nya bdk2 program aku dn hampir 1 aras sunyi sepi akibat dri ramai yg practikel jauh2... ada dlm 2 - 3 bilik saja yg berpenghuni.... jdi itu xjdi masalah sbb aku memang slalu tnggal lam bilik sorng2 sbb roomate aku slalu setiap minggu blik ke rumah nya di seremban.... So seperti kebiasan... aku akn lepak dekat meja stdy samada untk melukis ataw menyiapkan assigment.... meja stdy aku bersebelahan dgn tingkap bilik aku.... slalu nya aku x ska tutup tingkap sbb bilik akn jdi panas.... so aku dgn di biarkan tingkap terbuka.... aku hanya membuka lampu meja untk mngelakkan dari guard asrama bising....


Dh jdi kebiasan dh untuk tidur lambt... jdi aku pn wt hal aku sorng2 dlm bilik... bila aku ngah dok kt meja stdy sambil menyiapkan assigment.... angin yg masuk ke bilik aku memang kuat... smpai kn kipas berpusing mengeluarkan bunyi... jdi aku pn rsa cm nk tutup langsir.. sbb trasa semcm ja... so aku masih lgi d kerusi just gerak guna kerusi untk ke tingkap sbb dekat... xsempat aku nk tarik langsir... aku nmpk kain putih panjang berjurai jatuh dri aras paling ats... secara spontan aku menutup mata aku dn trus menarik langsir tingkap...


Aku berisgtifar panjang dn terus membuka lampu bilik... yela.. memang x logik untk kain jatuh xbenti2... so aku brani kn diri untk melihat semula ke luar tingkap... di sebbkan takut sngt untk mendekatkan diri di tingkap... aku hanya mengambil batang penyapu utk mnyelak langsir tingkap dn bila aku menarik langsir... Aku bersyukur panjang kerna usikan tdi sudh pn hilang... aku terus melihat ke bawah untk aku comfirm kn yg jatuh tdi mybe cadar katil org kt ats ke mna thu terjatuh.... tpi


Tapi seram sejuk mula smula sbb aku x nmpk ada sehelai kain pn yg ada kt bawah.... dn aku memandang ke ats untk melihat dn aku ternampk kelibat yg bergerak dgn laju terus ghaib.... selepas apa yg aku alami... seminggu aku tidak membuka tingkap dn langsir pada mlm hari... di sbb kn usikan 2....





Sunday, June 5, 2011

Pertemuan Di Ipoh

Masa 2 aku brlajar di Ipoh..... mcm biasa la ari minggu kuar g lepak2 kt pusat beli belah.... Bila dh berpusing2 dgn rakan2 ku... time nk blik tnggu la teksi kt luar... tgh sambil tnggu teksi... aku tertarik melihat seseorang yg berada di btol2 depan starbuck.... Kereta memang byk lalu di depan 2.... aku hanya terpaku memandang ke arah seorang pompuan 2 yg aku rsa mcm ada something yg lain pada dia... dia prasan yg aku melihat ke arah beliau....


Sedang aku memerhatinya... dia melakukan sesuatu yg pelik... dgn selamba die terus melintas jln tanpa melihat kiri kanan... dgn kereta yg sedang bergerak... aku dpt melihat dia di langgar oleh kereta.... yg aku hairan... org di sekeliling tidak ada sorng pn yg hairan dgn perkara yg berlaku 2... aku bru dpt tangkap yg aku sedang melihat flashback sesuatu... aku melihat pompuan 2 bgun dgn darah yg menitik2 dan juga kehilangan tgn kanan jln ke tempat dia berdiri tdi.... dan mengulangi apa yg berlaku sebentar tdi... kira2 dlm 4 kali dia mengulang dia di langgar... aku pn hanya dpt berkata pada kawan aku... "aku nmpk hantu"..... dan yg aku tercari2 adalah tetiba dia ghaib entah ke mana.....


Apabila kawan aku bercakp aku rasa suara dia lain dri yg sebnarnya... dan apa yg aku lihat... pompuan tdi sudah berada di sisi kami... dan aku merasakan pompuan misteri itu mahu mengikut kami.... aku terpaku dgn apa yg terjadi... dn badan aku memang tidak dpt di gerakkan.... barang yg aku pegang terus terlepas dri tgn aku... dan apabila kawan ku mnyuruh aku untuk mengucap... suara dia seperti suara serak2 yg kasar... aku hanya dapat melihat tgn kawan ku yg memegang bahu aku berubah menjadi tgn yg hodoh, berkuku panjang.....


Selang beberapa minit.. teksi pn smpai... aku terus masuk ke dalam teksi..... begitu juga kawan aku... kami berdua duduk di belakang membiarkan seat depan seblah pemandu kosong.... semasa dlm teksi aku rasa pompuan misteri itu telah hilang.... tpi apabila teksi bergerak.. aku terkejut kerna di depan seat yg kosong 2 di  duduki oleh pompuan tadi.... apa yg aku dpt lakukan adalah membaca 3qul dn membaca ayat kursi....


Memang btol org kata... Klu ilmu setahun jagung mana mungkin dpt beradu dgn makhluk yg bleh kata kuat jgk... pompuan misteri itu tetap juga xpergi dri situ... dan aku hanya berserah dan mngikut naluri aku.... aku dapat berunding untk menyuruh pompuan misteri itu masuk ke dalam cincin permberian ayah saudara ku... Alhamdulillah... pompuan misteri itu bersetuju... rancangan aku adalah untk buang pada pokok besar yg selalu menjadi tempat aku menunggu teksi... kerna di situ org rmai n mana mungkin dia akan suka duduk di situ....


Apabila sampai... aku terus membayar dn tidak mnyuruh pemandu teksi membari baki... kerna aku thu semasa teksi bergerak... aku pn dpt merasakan yg teksi menjadi berat.... cuma aku berdiam kn saja perkara ini.... apabila smpai aku merasa kan sesuatu di belakang aku... kawanku sudh pn pucat muka dn bila aku menoleh aku melihat seorang pompuan yg sngt cantik.... dan apabila aku membaca ayat kursi pada cincin aku.. ternyata sudah pn kosong.. dan aku rasa pompuan misteri ini telah menjelma keluar.... aku pn berdialog menyuruh beliau jgn mengikut aku.... sambil aku menghantar kwn ku pulang ke asrama nya... selepas selsai aku pn tidak terus pulang... sebalik nye berjalan2 sbb xmaw pompuan misteri itu mengikut aku ke rumah sewa ku....


aku pn terus berjalan ke sekolh dn menyuruh pompuan misteri itu tnggu aku di skolah dan aku mengatakan lgi sejam aku kan kembali ke skolah ini... itu lah rancangan aku dan aku xkn dtng balik ke skolah itu walaupn lagi sejam.... masa itu jam menunjukkan pukul 9 lebih... aku pn dpt merasa kelaianan  pada mlm itu kerana org yg lalu lalang kurang dan rmai xsma mcm hari2 biasa... Ini lah satu lagi ujian yg aku rsa... aku memang buntu.. Akhir nya... aku hanya duduk di perhentian bas dan membaca ayat kursi sehingga aku rasa pompuan misteri itu tidak lgi ada dn mengikut aku.....


Tapi sblum beliau pergi... dia menawarkan aku untk melawat ke dunia dia di mana dia mengatakan di dunia dia smuanya indah2 belaka.... dan aku hanya meneruskan membaca ayat kursi.... dan akhir sekali.... Dia memperkenalkan diri nya sebagai Kak Seri.... dan aku hanya berdiam diri.....


Aku pernah di pesan supaya apa yg di tawarkan jgn terpengaruh sbb makhluk ini bermulut manis.... Iblis sentiasa menyesatkan anak Adam dan mencari jalan untk sentiasa menarik untk bersama2 menemani iblis untk masuk ke neraka....